lauantai 29. lokakuuta 2011

Kato tuoli!

... ei kun kattotuoli!

Ne siis saapuivat tontille eilen, joten talon saapumiseen ei ole enää montaa päivää. Talon avaimetkin tulivat postissa tällä viikolla. Enää puuttuu ovi, minkä voi niillä avata.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Meillä on kymmenen toteemipaalua

Talo on nyt täynnä hiekkaa ja hiekan seasta törröttää kymmenen toteemipaalua. Kröhöm, eikä mitä tahansa toteemipaaluja, vaan neljä niistä on itse omin kätösin tehtyjä.

Toteemipaalut ovat siis sellaisia tukipilareita, joita vasten talon seinät tuetaan pystytysvaiheessa, kaksi yhteennaulattua 1.5 metristä kakkosnelosta. Saatiin naapurista kuusi toteemia, kun heillä on jo talo pystyssä, mutta kun kymmenen tarvittiin, piti neljä tehdä itse. Ostin kolme neljän metrin pätkää kakkosnelosta, sahan, vasaran, nauloja ja mittanauhan. Ajoin niiden kanssa tontille sysipimeässä illassa ja nikkaroin siellä auton ajovalojen loisteessa. Aika äijää, vai mitä ;)



Onneksi ei sentään ihan kaikkea tarvitse itse tehdä. Designtalo lähetti nimittäin tekstarivahvistuksen siitä, että talo saapuu tontille ens viikon torstaina. Heti perään piippasi uudestaan, että kattoristikot tulee loppuviikosta. Näin se projekti vaan vääjäämättä etenee.

torstai 20. lokakuuta 2011

Patolevy... yes yes, what?

Maaurakoitsija soittaa:
-Sähän lupasit hankkia ne routaeristeet?
-Ööö, joo...
-Ne tarvittais maanantaiaamuksi.
-Onnistuu! Eli siis niitä styrokslevyjä?
-Niin ja kaikki muutkin. Patolevyt, patolevylistat kiinnikkeineen, praimerit ja muut.
-(nyt tipuin kärryiltä ihan totaalisesti, mutta en kehtaa myöntää sitä puhelimessa) Ok. Tilaan ne.

Äkkiä soitto vastaavalle ja tarkempi ostoslista maallikkokielellä. Listan saatuani en vieläkään hiffannut. Se kuitenkin selvisi, että määrät pitää laskea perustussuunnitelmista. Jep, helppo homma. Niinpä siis nappasin perustussuunnitelmat mukaan ja suuntasin lähimpään palvelevaan rakennustarvikeliikkeeseen. Vein ostoslistan myyjälle ja siellä sitten tilattiin tavaraa. Maanantaina sitten nähdään, osuttiinko yhtään oikeeseen.

Kuten kuvasta näkyy, perustuksia tehdään jo. Tää on ihan sika jännää, kun joka päivä tontilla tapahtuu. Saatiin tänään myös vihdoin sovittua autokatoksen pystytyksestä. Se tapahtuu samaan aikaan talon kanssa, joten saadaan sitten tavaraa sateensuojaan, jes.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Takasta asiaa



Takan valinta tuli ajankohtaiseksi ja tänään käytiin se tilaamassa. Valinta oli yllättävän helppo. Meille tulee Uuniseppien Harmonia. DT:n vakiotakka tuntui turhan pelkistetyltä meidän makuun ja tuossa Harmoniassa oli vähän enemmän skrumeluuria, vaikka simppelihän tuokin on. Sopii sitten samaan tyyliin muun sisustuksen kanssa, kiintokalusteet kun valittiin enemmän perinteisinä kuin moderneina.

torstai 13. lokakuuta 2011

Putki ku putki

Maatyöt saatiin valmiiksi ihan hyvin aikataulussa. Tuli saatua hieman kokemusta rakentamisen hauskuudesta ja yllättävyydestä, kun päätettiin itse vastata maaurakan tarvikkeiden toimituksista.

Kaikki meni ihan ok siihen asti, kunnes maaurakan vikana päivänä huomattiin, että puolet johdoista roikkuu tontin reunalla ja putkia puuttuu. Oltiin unohdettu mainita siitä, että valokaapeli täytyy vetää tontin reunalta tekniseen tilaan asti suojaputkessa eikä tuota putkea tietenkään oltu hankittu. Meille myös selvisi, että maadoituskupari täytyy laittaa maan sisään. Lisäksi sähkökaapeli osoittautui liian lyhyeksi ja se täytyi vaihtaa vielä saman päivän aikana. Ai niin se autokatos, pitääkö sinnekin sähköt vetää...no nyt viimeistään, kuului aika monesta suusta!

Ruvettiin siis eilen aamulla soittelemaan kaivinkonemiehelle, vastaavalle työnjohtajalle, sähkömiehelle, lvi-suunnittelijalle, työpäällikölle, maaurakoitsijalle ja oikeastaan kaikille, joiden numero sattui löytymään kännykästä. Koko aamupäivän juostiin ympäri Lahtea hakemassa piuhoja, kaivoja ja putkia ja yritettiin puhelimessa antaa kaivinkonemiehelle ohjeita ymmärtämättä oikeastaan itsekään, mitä pitää tehdä. Kaivinkonemies oli onneksi rautainen ammattilainen ja pääsi nopeasti kärryille sekavista ohjeista huolimatta. Hän teki hienoa työtä putkien ja johtojen kanssa niin, että kun illalla pääsimme tontille, oli kaikki tarvittava tehty JES.

Aikamoista säätöä, mutta toisaalta kiva, että saa itsekin osallistua siihen tekemiseen. Siitä tulee meidän talo. Ei sitä kukaan muu tekisi ihan samalla tavalla.

Ja ettei tänäänkään olisi ollut ihan toimeton päivä, niin ollaan istuttu pankissa, aloituskokouksessa ja kalustesuunnittelussa. Ensi viikolla perustukset. Siihen asti nukkumisiin.

tiistai 11. lokakuuta 2011

Maatyöt loppusuoralla



Tällä viikolla on tehty putkitöitä ja kaivettu samalla muutama kivi lisää maan uumenista. Kuinka niitä voikin olla niin paljon? Loppusuoralla ollaan ja talon paikkakin näyvissä. Hyvin siis mennään aikataulussa.

Tällä viikolla tehdään sitten valinnat kiintokalusteista. Aika hyvin on jo päätetty minkälaista kaappia mihinkin tilaan laitetaan. Laittelen suunnitelmakuvia kunhan niitä kalustetoimittajalta saadaan.

Muokattu sähkösuunnitelma lähetettiin postissa eilen. Aika vaikeeta on tässä vaiheessa miettiä minne niitä töpseleitä ja katkaisimia haluaa, mutta koitettiin olla kaukaa viisaita ja laittaa riittävästi. Vilautettiin sähkösuunnitelmaa sähkömiehelle, joka kävi kytkemässä tonttikeskuksen ja saatiin vielä muutama hyvä vinkki. Eiköhän meillä ole siis sähköasiatkin ihan kunnossa.



keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Maatyöt käynnissä

Maanantaina saapui kaivinkone raivaamaan viime viikolla kaadetut puut ja kaapimaan pintamaat pois. Nopeasti siellä näyttää hommat hoituvan, kun illalla oli jo säästettävät puunrungot nätissä pinossa tontin reunalla ja melkein koko tontin alueelta pintamaat otettu pois.
Muutama isohko kivikin tosiaan löytyi. Mietittiin, että tehdäänkö kiva japanilainen puutarha vai oma stonehenge pihaa koristamaan.


Tämmönen talo meille tulee





Tässä pari kuvaa itse talosta. Malli on siis Designtalon Kaustinen 133, johon tehtiin seuraavia muutoksia:
-pulpettikatto
-moderni ulkonäkö leveämmällä vaakapaneloinnilla ja terassien vaakarimoituksella
-julkisivua korotettiin vastaamaan kaavamääräyksiä
-peilikuva
-olohuoneen ikkunoita lisättiin ja suurennettiin
-yksi ikkuna lisättiin mh1:seen
-vaatehuoneesta lohkaistiin tila pienelle wc:lle ja vaatehuoneen kulku siirrettiin khh:n puolelle.
-tuulikaapin ja eteisen välistä poistettiin ovi
-toinen suihku lisättiin kylpyhuoneeseen
-lämmitysjärjestelmä vaihdettiin kaukolämpöön ja lisäksi otettiin ilmalämpöpumppu

lauantai 1. lokakuuta 2011

Puut lähti

No nyt alkoi tapahtumaan! Keskiviikkona tavattiin maaurakoitsijaa ja sovittiin maatöistä. Torstai-iltana vielä arvottiin, että missäs se tontin raja nyt sitten meneekään ja käytiin ripustelemassa naru merkiksi metsuria varten. Aika viime tinkaan jäi, kun perjantaiaamuna metsuri oli jo tontilla pistämässä puut sileeksi. Ja siistiä jälkeä tuli! Illalla kun käytiin ihmettelmässä, niin tontti oli vain kasa kaadettuja puita. Perjantaina oli talomyyjä myös käynyt nakuttelemassa kyltin tontille. Tonttikeskuskin tuli postissa tällä viikolla ja sille pitäisi nyt viikonloppuna rakentaa teline.

Maanantaina tulee kaivuri siistimään puut pois, repimään kannot ja raaputtelemaan pintamaat. Tontilla on muutamia auton kokoisia kiviä, jotka räjäytellään atomeiksi keskiviikkona. sen jälkeen tehdään maatyöt loppuun. Perustusten tekoa siirrettiin vähän eteenpäin niin ei tule turhaa kiirettä.

Postiluukusta kolahtelee päivittäin paksuja kirjekuoria: lvi-suunnitelmia, rakennesuunnitelmia, sähkösuunnitelmia, kalustesuunnitelmia ja kaikenlaisia allekirjoitettavia sopimuksia. Kohta pitäiskin tehdä yksi kivoimmista päätöksistä, nimittäin valita keittiö!