torstai 1. joulukuuta 2011

Autokatos






Autokatos on valmis! Tiedän, ettei saisi ylpistyä, mutta meidän autokatos on ihan superhieno! Voi olla, että sen kiiltoa meidän silmissä lisää vielä se, että itse hankittiin tarvikkeet ja urakoitsijat. Yllättävän paljon työtä siinäkin oli ja saatiin vähän makua siitä, mitä ei-muuttovalmiin rakennuttaminen on. Seuraavassa rutikuivaa asiaa autokatoksen rakennuttamisesta tiedonjanoisille.

Kaikki alkoi siitä, kun DT:n edustajan kanssa keskusteltiin autokatoksista ja heidän mallistostaan ei löytynyt meidän tarpeisiin sopivaa. Edustaja suositteli katsomaan Kymppitallien valikoimaa ja osasi antaa hyviä vinkkejä katoksen valintaan. Päädyttiin vertailujen jälkeen Kymppitallien KP-15 AKV malliin, jossa on paikka kahdelle autolle sekä kylmä varasto. Muutoksena perustoimitukseen teimme umpiseinään ikkuna-aukot keventämään vaikutelmaa ja pystylaudoituksen tilalle tilattiin vaakaverhous samasta ulkoverhouslaudasta kuin talo. Koska katos sijoitettiin lähelle taloa, oli varastoon tehtävä palo-osastointi ja varaston ovea piti siirtää metrin verran. Kymppitalleilta tilattiin myös kattopellit, kourut, syöksyt ja lumieste. Kattopellit ovat samaa tavaraa talon kanssa. Näiden lisäksi ollaan ostettu kipsilevyä varaston sisäseiniin, paneelia varaston kattoon, palovillaa, styroksia routaeristeeksi ja kaikenlaisia nauloja ja putkia sekä valaisimet.

Perustukset tilattiin Perustavalta, joka siis DT:n aliurakoitsijana teki myös talon perustukset. Perustussuunnitelija oli sama kuin talossa. Maaurakoitsija hoiti routaeristykset, sisäpuolen täytön ja salaojat. Sähköurakoitsijan valitsimme vastaavan suosituksesta ja pystytysporukka työkaverin vinkin perusteella. Lattiavalu tilattiin samalta hepulta, joka valoi talon lattiat. Aika monta tekijää siis tässäkin sopassa.

Teimme kaupat autokatoksesta ja talosta samoihin aikoihin ja rakennuslupa haettiin molemmista yhtäaikaa. Lähetimme DT:lle katoksen mitat ja sijoituksen tontille, joten saatiin se asemapiirokseen mukaan. Näin saatiin haettua lupa katokselle ja talolle yhdellä hakemuksella, mikä on edullisempaa kuin erikseen. Kaikki muut rakennuslupapiirustukset saatiin kymppitalleilta.

Pystytys aloitettiin pari viikkoa sitten ja nyt se on valmis! Timpurit tekivät hyvää jälkeä ja ollaan tosi tyytyväisiä siitä, miten hyvin katos sopii yhteen talon kanssa. Ensi kesälle jää vielä maalausurakka, mutta pohjamaali on jo pinnassa, joten sillä pärjätään talven yli. Nyt nautitaan siitä, että meillä on katos ja varasto tavaroille ja valoa pihalla.

4 kommenttia:

  1. Juu hommaa riittää, kun ei ole tulossa muuttovalmista taloa. Me ollaan kilpailutettu tässä vaiheessa sähköurakoitsija, lvi, ikkunat, kellari, yläkerta, harkot, runko-urakoitsijat, keittiöt, maaurakoitsijat. Paljon on vielä jäljellä. Ei ihme, että aikaa kuluu.

    Mutta autokatos näyttää oikein hienolta!

    VastaaPoista
  2. Hei! Mielenkiintoista olisi tietää, paljonko katos tuli teille maksamaan? Kaikki puhuu, että kannattaa pystyttää itse eikä ostaa valmista, säästää.... mutta onko näin?
    Kiitos tiedosta etukäteen. -tanja-

    VastaaPoista
  3. Anonyymi: Katos tuli maksamaan noin 20.000 €, mikä sisälsi kaiken perustuksista lähtien. Summa jakautui aika lailla puoliksi materiaaleihin ja työhön. Itse ei rakennettu mitään, vaan kaikki työ teetettiin. Muutama tonni oltaisiin voitu hinnasta pudottaa pois, jos olisimme valinneet ulkoverhouksen pystylaudoituksena. Se kun olisi ollut elementeissä valmiiksi kiinni. Vaakalaudoitus tuli irtotavarana ja se sahattiin tontilla ja nakuteltiin paikoilleen, mikä vei paljon aikaa.

    VastaaPoista
  4. Hyvä, että teillä tuon autokatoksen kanssa meni ilmeisesti kaikki kohdilleen. Meillä ei niinkään. Kymppitallin kanssa oli jo ongelmia lupakuvissa ja asiakaspalvelun tasossa. Lisäksi toimituksesta puuttui aluskate ja ovi ei mahdu oviaukkoon. Oviongelma ei tosin taida olla Kymppitallin vika. Oven kohdalle on laitettu kasausvaiheessa alaohjauspuu,jonka ei ehkä kuulusi siinä olla lainkaan? Suurempi ongelma on ollut timpuri ja tyhjät lupaukset katoksen valmistumisesta. Kohta varmaan koko tönö homehtuu ja mätänee pystyyn, ennen kuin saadaan valmista. Mur.

    VastaaPoista